• Home
  • /
  • Landelijke data nodig voor bepalen hoeveelheid SEH’s
menu (1)
icon_close_white
icon_close_white
icon_back_white_2
Path
icon_divider_white
  • Home
  • /
  • Landelijke data nodig voor bepalen hoeveelheid SEH’s

Landelijke data nodig voor bepalen hoeveelheid SEH’s

Voor betere spoedzorg is landelijke dataregistratie nodig

Minister Kuipers van VWS is een overtuigd voorstander van con­centratie van zorg. Voor spoedzorg zou dit een verdere reductie van het aantal volwaardige SEH-afdelingen moeten betekenen. Daar zou dan alleen nog hoogcomplexe SEH-zorg kunnen plaatsvinden, en laagcomplexe SEH-zorg zou overgelaten worden aan regionale spoedposten.

Volgens de minister zouden we alleen zo garanties bieden op kwalitatief hoogstaande en altijd beschikbare spoedzorg, het personeelstekort beperken en geld besparen. Echter, wetenschappelijk onderzoek – uit Nederland en eerder al uit het buitenland – laat zien dat optimalisatie over de volle breedte van de patiëntenzorg die een SEH levert, ingewikkelder is dan dikwijls verondersteld wordt. Discussies en beleidsnotities hierover zijn cijfermatig onvolledig of selectief onderbouwd en de effectiviteit van de eenzijdige concentratiestrategie van de afgelopen tien jaar wordt wat betreft SEH-zorg serieus betwijfeld.

Cijfermatige onderbouwing
Een optimalisatie van SEH-zorg vraagt om een kijk op het volledige palet aan patiëntenzorg dat een SEH levert en vraagt bovendien om een adequate cijfermatige onderbouwing. Dit gebeurt voorzichtig op basis van data van 350 duizend SEH-patiënten die – een nog beperkt aantal – SEH’s bij elkaar gebracht hebben in de landelijke en discipline overstijgende kwaliteitsregistratie voor SEH-zorg: de Netherlands Emergency department Evaluation Database (NEED).

Lees het hele artikel.

Bron: Medisch Contact, 5 mei 2022

 

Actueel

Direct naar:

TNN#1_2022_Cover

Bezoekadres

Postadres

Inschrijven

Domus Medica

Het bureau van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie bevindt zich op de vijfde verdieping van Domus Medica. Als u ons wilt bezoeken, moet u zich vooraf aanmelden.

Lid van:

logo_federatie_medisch_specialisten
Voor beoordeling van (neurologische) klachten kunt u terecht bij uw (huis)arts. Uw (huis)arts verwijst u zo nodig door naar een neuroloog. De NVN speelt hierin geen rol.

© 2022 Nederlandse Vereniging voor Neurologie

Het besloten deel van de website www.neurologie.nl is alleen toegankelijk voor leden van de NVN.

Bent u uw inloggegevens vergeten?
Vraag hier uw gegevens opnieuw op.

Heeft u problemen met inloggen?
Neem contact op met onze helpdesk.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Vraag uw DOC-Access inloggegevens aan.