2017

Nederlands Neurologen Golf Kampioenschap

logo golfkampioenschap.jpg

Wat fascineert vele neurologen toch in deze edele balsport ? Is het wel een sport of is het meer een spel? Tientallen neurologen, zelden de meest sportieve in de schoolbanken, hebben in golf hun ideale balspel gevonden. Precisie, perfectie, beheersing en gedragsstoornissen kenmerken dit intrigerende spelletje

Sinds 1977 verschenen er inmiddels  al meer dan 20 wetenschappelijke artikelen over en zij stonden onder andere in Neurology en Movement Disorders. Vrijwel alle artikelen gaan over de “Yips”; bijzondere bewegingsstoornissen die bij golfers voorkomen, met name wanneer ze moeten putten en de druk hoog is. De “Yips” zijn vergelijkbaar met de focale dystonieën bij musici en schrijverskramp. 

Kijkt u maar eens naar deze filmpjes: 
https://youtu.be/O_qxptGDcPQ?list=PLEMvf35bVV7vjPpncegBYLW5H7dGOsFST
https://youtu.be/hNG-63ivFqs             

Golf is al honderden jaren oud en sommige golfers beweren dat we er in Nederland mee zijn begonnen. Wie ooit gegolfd heeft in Schotland, Engeland of Ierland weet wel beter. Het is een balspel dat alle mooie sport-elementen in zich heeft. Balgevoel, competitie, fanatisme, humor, sportiviteit in de breedste zin van het woord, schoonheid, natuur, uitdagingen, perfectie, en ga zo maar door. Eigenlijk zijn er maar weinig balsporten die zoveel in zich hebben. Vandaar dit het waarschijnlijk zoveel neurologen trekt.

Enkel jaren geleden is er een start gemaakt met het Nederlands Neurologen Golf Kampioenschap. Dit was een doorstart van het eertijds opgerichte "Nederlands Neurologen Golf Genootschap" (NNGG) dat stamde uit de tijd van sponsoring.  Dit jaar gaan wij voor de 5e keer het NNGK spelen en ook nu hopen wij weer op een grote opkomst.  Ons eerste lustrum!

Op vrijdag 22 september 2017 zal er weer gespeeld gaan worden. Bent u een golfende neuroloog of neuroloog in opleiding, doet u mee?

Geef u dan op bij TFM.Fennis@stjansdal.nl of erik_van_wensen@hotmail.com

Het betreft een stableford wedstrijd over 18 holes met borrel, diner en vele prijzen, onder andere ter beschikking gesteld door de NVN, die graag het onderlinge contact tussen alle neurologen wil optimaliseren met als doel de maximale zorg voor onze patiënten.

Nederlandse Neurologen Golf Kampioenen:
2013: Cees Tijsen
2014: Ron Witteveen
2015: Cees Gijsbers
2016: George Kienstra

beker golfkampioenschap.jpg