Actueel

IAT staat centraal tijdens werkbezoek minister Bruins in Amsterdam UMC

18-07-2018

Wat gebeurt er als er een patiënt met verschijnselen van een acuut herseninfarct het ziekenhuis inkomt? Hoe wordt de bloedprop met de nieuwe IAT-behandeling verwijderd en wat levert deze behandeling patiënten op? Die vragen stonden centraal tijdens het werkbezoek van minister Bruno Bruins van VWS op 12 juli in Amsterdam UMC locatie AMC.

IAT-behandeling
Minister Bruins krijgt tekst en uitleg over de nieuwe intra-arteriële (IAT) behandeling. Neuroloog Yvo Roos vertelt waarom de eerste uren cruciaal zijn. Hoe langer het hersengebied verstoken is van bloed en daarmee van zuurstof, hoe groter de schade. Roos: “Per minuut gaan er 1,9 miljoen hersencellen verloren. Dat betekent elk kwartier 15% afname van de mogelijkheid tot herstel.”
Met de IAT-behandeling is de kans op herstel gestegen van 1 op 5 naar 1 op 3, legt hij uit. Gezien de verstrekkende gevolgen van hersenschade is dat een prachtig resultaat. 

Het hele verslag van het werkbezoek is te lezen op de website van  Amsterdam UMC, locatie AMC: 
https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/verhalen/community/minister-bruins-volgt-herseninfarct-patient-door-amsterdam-umc-1.htm 

Bron: www.amc.nl, 12 juli 2018