Actueel

NVN tekent intentieverklaring Maak de zorg rookvrij

19-11-2020

18 november ondertekenden 27 koepel- en beroepsorganisaties en een kwaliteitskeurmerk uit de zorg de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’. Met een achterban van bijna 700 organisaties en ruim 190.000 medewerkers komt hiermee de beweging naar rookvrije zorg nog meer op gang en de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord weer een stap dichterbij: in 2030 rookvrije zorg voor alle patiënten, cliënten én medewerkers in Nederland. 

Dit tekenmoment is georganiseerd door de Werkgroep Rookvrije zorg. Deze werkgroep bestaat uit afgevaardigden van de zorgkoepels die al eerder de intentieverklaring ondertekenden, VWS, het Trimbos Instituut en het Partnership Stoppen met Roken. Eén belangrijke opdracht van deze werkgroep is het aanhaken van nieuwe organisaties uit de zorg om zo de volledige zorgsector te betrekken en rookvrij te maken. Meer informatie is te vinden op: https://www.rookvrijezorg.com.

Poster intentieverklaring zorg rookvrij.jpg

26 organisaties en 1 keurmerk
De aansluitende partijen zijn: De Vereniging voor Gehandicaptenzorg (VGN), Actiz, Jeugdzorg Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, V&VN, Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN), Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (KNO), Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU), Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Stichting Keurmerk Fysiotherapie, Chronisch Zorgnet, Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Landelijk Overleg Sociaal-Geneeskundigen in Opleiding (LOSGIO), Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG), Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie (NVVV), Nederlandse Vereniging voor Doktersassistenten (NVDA), Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).