Actueel

Te veel vocht toedienen na ernstig hersenletsel schadelijk

27-07-2021

Ernstig zieke patiënten met traumatisch hersenletsel krijgen op de IC vaak te veel vocht toegediend. Deze positieve vochtbalansen zijn geassocieerd met slechtere resultaten. Dat blijkt uit een grote multicenterstudie in The Lancet Neurology van onder andere onderzoekers Hester Lingsma, Eveline Wiegers en Mathieu van der Jagt van het Erasmus MC.

In het CENTER-TBI-onderzoek werden de behandeluitkomsten van 55 centra in achttien landen vergeleken. Volgens laatste auteur en neuro-intensivist Mathieu van der Jagt waren er grote verschillen tussen centra. Met statistische technieken hebben ze patiëntverschillen gewogen en weggefilterd.

Vocht wordt gegeven om de bloeddoorstroming van de hersenen te optimaliseren. Van der Jagt: ‘Te weinig is altijd fout, maar het adagium is dat te veel waarschijnlijk minder kwaad kan. Sterker nog, bij een subarachnoïdale bloeding gaven we juist veel vocht als behandeling. Daar komen we nu van terug.’ In veel centra wordt het gevaar van te veel vocht niet als zodanig gezien, zegt Van der Jagt. ‘Niet alleen krijgen patiënten soms een “half litertje extra” vocht, maar ook zijn veel medicijnen in vocht opgelost, zoals paracetamol of antibiotica die je ook via de maag kan toedienen als pil’.

Veel artsen en verpleegkundigen realiseren zich niet dat een patiënt soms wel vier of vijf liter vocht per dag ontvangt. Daarbij krijgen patiënten met een lage bloeddruk vaak extra vocht. ‘Maar dan hebben ze veelal geen gebrek aan vocht, maar gebrek aan het stresshormoon noradrenaline. Eigenlijk moet je dat in veel gevallen verhogen en niet vocht geven. De conclusie is dat te weinig en te veel infuusvloeistoffen schadelijk kunnen zijn. Dat laatste waren we bij deze patiënten uit het oog verloren’, aldus Van der Jagt.

Bron: Medisch Contact, 23 juli 2021