Actueel

Waar meld je drugsgerelateerde gezondsheidsincidenten?

20-12-2016

Welke drugs zijn er in Nederland op de markt? Hoe populair is het gebruik van drugs? Hoe vaak zijn er incidenten met drugs en drugsgebruikers? Dat zijn vragen waarop de monitors van het Trimbos-instituut antwoord geven. Door drug monitoring wordt er inzicht gegeven in de drugsmarkt, drugsgebruik en incidenten in Nederland.

Gebeurt er een ongeluk of vindt er een vergiftiging plaats? Het verband met drugsgebruik wordt vaak snel gelegd. Maar hoe vaak komen (ernstige) incidenten met bijvoorbeeld XTC, GHB of paddo’s eigenlijk voor? Daarop geeft de Monitor DrugsIncidenten (MDI) zicht. Samen met het DIMS geeft deze monitor een goed beeld van de acute risico's van drugsgebruik in Nederland. 

Met deze monitor houdt het Trimbos-instituut sinds 2009 actuele gegevens bij over aard en omvang van drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in Nederland. Rond de dertig medische diensten leveren de gegevens aan.

Als neuroloog kan het gebeuren dat u in aanraking komt met de effecten van het gebruik van drugs en het niet duidelijk is waar dit incident gemeld dient te worden.
Op de Trimbos site (pagina van de Monitor Drugsincidenten) kunt u hiervoor klikken naar ‘Drugsincident melden’