Wetenschapsprijzen

CU Ariëns Kappersprijs

Prof.dr. Cornelius Ubbo Ariëns Kappers (1877 - 1946) was een Nederlands medicus en neurologisch en neurowetenschappelijk onderzoeker. Ook was Ariëns Kappers de grondlegger van het hersenonderzoek in Nederland. In 1908 werd hij de eerste directeur van het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek.

Ter nagedachtenis aan CU Ariëns Kappers is het CU Ariëns Kappersfonds opgericht. De opbrengst van dit fonds werd vroeger gebruikt om promovendi financieel te ondersteunen bij de publicatie van hun proefschrift. Tegenwoordig kloppen promovendi daarvoor echter relatief makkelijk aan bij de farmaceutische industrie. In 1995 is daarom besloten de baten van het Ariëns Kappersfonds een andere bestemming te geven.

Het geld uit het fonds wordt nu gebruikt voor een aanmoedigingsprijs voor aios neurologie. Deze CU Ariëns Kappersprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan aios neurologie die, in die periode, het beste internationale artikel op het gebied van de klinische neurologie publiceerde (klik hier voor de statuten van de CU Ariëns Kappersprijs).

In De Neuroloog 2020-nummer 4 stond een artikel over de geschiedenis van van prof. dr. Ariëns Kappers.

CU Ariëns Kappersprijs 2019
Op donderdag 14 november 2019 is tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) de CU Ariëns Kappersprijs uitgereikt in NH Sparrenhorst te Nunspeet.

Wie kwamen er voor deze prijs in aanmerking?
Iedere aios neurologie, die in de afgelopen twee jaar - dat wil zeggen vanaf 1 juli 2017 tot 1 juli 2019 - het beste artikel op het gebied van de klinische neurologie gepubliceerd heeft in een internationaal peer-reviewed tijdschrift kwam voor de CU Ariëns Kappersprijs in aanmerking. De aios dient de eerste auteur van het betreffende artikel te zijn. Ook artikelen die op 1 juli 2019 wel geaccepteerd zijn, maar nog niet gepubliceerd, kwamen in aanmerking.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 5.000, -. De betreffende aios dient lid te zijn van de NVN. Per aios (dus niet per kliniek!) kan één artikel worden ingestuurd.

Beoordelingscommissie
De commissie, die de winnaar selecteert, bestaat statutair uit de hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Neurologie en Neurochirurgie (TNN), twee leden van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek Neurologie (CWON) en twee leden van het bestuur van de NVN.
In 2019 bestond de commissie uit de volgende leden:

Prof. dr. D. (Diederik) van de Beek (CWON)
Dr. E.J. (Ewoud) van Dijk (Bestuur), voorzitter
Dr. J. (Joep) Killestein (TNN)
Dr. B.B. (Barry) Mook (CWON)
M.F. (Mirjam) Roesdi (Bestuur)

In 2019 ging de CU Ariëns Kapperspijs naaBas Stunnenberg voor het artikel ‘Effect of Mexiletine on Muscle Stiffness in patients with nondystrophic myotonia evaluated using aggregated N-of-1 trials’.

foto AK prijs 2019.jpg

De CU Ariëns Kappersprijs werd eerder uitgereikt aan:
1995 - dr. L.H. Visser
1997 - dr. G.W. van Dijk
1999 - dr. P.C.A.J. Vroomen
2001 - dr. R.M.A. de Bie
2003 - dr. S.E. Vermeer
2005 - dr. N.C. Voermans
2007 - dr. R. van Koningsveld
2009 - dr. K. Kuitwaard
2011 - W.G. Leen
2013 - S.M. Zinkstok
2015 - A. Compter
2017 - P.T.C. van Doormaal
2019 - B.C. Stunnenberg