Patiëntenvoorlichting

Klinische Neurofysiologie - EEG

NVN logo voor KNF folders.jpgKNF afbeelding logo.jpg

Elektro-EncephaloGrafie (EEG)


Inleiding
Een EEG is een klinisch neurofysiologisch onderzoek. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek ongeveer inhoudt. De procedure kan van ziekenhuis tot ziekenhuis enigszins verschillen, meestal kunt u in uw eigen ziekenhuis een informatiefolder verkrijgen.

Doel van het onderzoek
Het doel van een EEG (de afkorting betekent Elektro-EncephaloGrafie) is het meten van de elektrische activiteit van de hersenen. Hiermee wordt informatie verkregen over het functioneren van de hersenen. Dit onderzoek is bedoeld voor mensen, die ziekten of klachten hebben die iets te maken (kunnen) hebben met het functioneren van de hersenen. NB: Met een EEG kunnen géén gedachten worden gelezen of emoties worden gemeten.

Voorbereiding

  • was uw haar de dag vóór het onderzoek grondig. Gebruik geen haarlak, -vet of
    -gel;
  • draag geen oorsieraden. Een gehoorapparaat moet soms uitgedaan worden om storing te voorkomen;
  • u mag de periode voorafgaand aan het onderzoek gewoon eten en drinken;
  • het gebruik van medicijnen kan het EEG beïnvloeden. Maak bij voorkeur van tevoren thuis een lijstje met de medicijnen die u gebruikt en geef dit aan de laborant. Voor het onderzoek gebruikt u uw gebruikelijke medicijnen, behalve als de aanvragende specialist iets anders met u afgesproken heeft.

Het onderzoek
Het onderzoek wordt verricht door een speciaal opgeleide laborant, die u de procedure nog eens zal uitleggen. De hersenactiviteit wordt gemeten via op de hoofdhuid geplaatste elektroden die met draden verbonden zijn met het meet-apparaat. Dit kan op 2 manieren;

  1. Als er losse elektroden gebruikt worden dan wordt eerst met een meetlint afgemeten op welke plekken die op het hoofd moeten komen. Hier wordt de huid ontvet met een korrelige creme. De metalen elektrode plaatjes worden vervolgens met pasta op het hoofd bevestigd. Daarnaast kan het ook zo zijn dat, na het uitmeten van de plaatsen van de elektroden, de elektroden op het hoofd worden bevestigd met lijm. Daarna zal met een bot naaldje de huid worden opgeruwd. Dit kan een vervelend gevoel zijn.
  2. Bij de andere methode zitten de elektroden in een soort badmuts die op het hoofd geplaatst wordt. Via een gaatje in de elektrode wordt de huid hieronder met een bot naaldje opgeruwd en wordt wat geleidingsgel aangebracht. Het opruwen van de huid kan een vervelend gevoel zijn.


Naast de elektroden op het hoofd kunnen ook op andere plaatsen elektroden geplaatst worden bijvoorbeeld ter registratie van de hartslag en ademhaling.
Het plaatsen en controleren van de elektroden duurt 15 tot 30 minuten. De registratie van het EEG duurt 20-30 minuten, maar bij bepaalde vragen van de specialist (bijvoorbeeld wanneer ook de slaap onderzocht wordt) kan dit langer zijn.
De gemeten elektrische activiteit wordt op de computer opgeslagen en later bewerkt en beoordeeld. Vaak wordt bij het EEG ook een gelijktijdige video-opname van u gemaakt. Deze wordt alleen gebruikt ter ondersteuning van de EEG beoordeling. Zo kan achteraf beter gekeken worden naar de relatie tussen lichamelijke verschijnselen en eventuele EEG afwijkingen of storingen.

Tijdens het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u zo ontspannen mogelijk op een onderzoeksbank, de meeste tijd met de ogen dicht. U krijgt bepaalde opdrachten om veranderingen in de
hersenfunctie te kunnen beoordelen. Deze opdrachten kunnen zijn: de ogen openen en sluiten, enige minuten diep zuchten en vuisten maken. Daarnaast kunnen de hersenen nog kortdurend worden geprikkeld door middel van lichtflitsen. Deze prikkels kunnen geen kwaad voor de hersenen. In zeldzame gevallen kan bij mensen met een (mogelijke) epilepsie een aanval optreden tijdens het EEG. De laborant houdt hiermee rekening en weet ook wat te doen als dit gebeurt.

Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden met water of een speciale lijmoplosser. U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid naar huis gaan of uw dagelijkse bezigheden hervatten. Houd er wel rekening mee dat uw kapsel wat in de war kan zitten.

Beoordeling en uitslag
De neuroloog beoordeelt het onderzoek en stuurt de uitslag naar de aanvragend specialist. Die bespreekt met u de bevindingen. Soms is het nodig het EEG nog eens te herhalen om meer duidelijkheid te krijgen, bijvoorbeeld door een extra registratie na een speciale voorbereiding. De specialist zal dit dan met u bespreken.

Deze folder is bedoeld om u enige algemene informatie te geven over veel voorkomende neurologische aanvullende onderzoeken. Hieraan kunt u geen rechten ontlenen. De precieze uitvoering kan per ziekenhuis verschillen. Inhoudelijke en persoonlijke vragen kunt u het beste richten aan degene die dit onderzoek bij u heeft aangevraagd of dit onderzoek uitvoert.


Versie: Herziening, 3.0 december 2015.