Patiëntenvoorlichting

Klinische Neurofysiologie - EMG

NVN logo voor KNF folders.jpgKNF afbeelding logo.jpg 

Electromyografie/zenuwgeleidingsonderzoek (EMG)


Inleiding
Een EMG is een klinisch neurofysiologisch onderzoek. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek ongeveer inhoudt. De procedure kan van ziekenhuis tot ziekenhuis enigszins verschillen. Meestal kunt u in uw eigen ziekenhuis een informatiefolder verkrijgen.

Doel van het onderzoek
Een EMG (de afkorting betekent ElektroMyoGrafie) is een onderzoek waarbij de elektrische activiteit van de spieren onderzocht wordt. De term EMG wordt ook gebruikt voor de combinatie van het spieronderzoek en het onderzoek van de elektrische geleiding van de zenuwen. Dit onderzoek is bedoeld voor mensen met klachten die iets te maken (kunnen) hebben met de werking van de spieren of zenuwen.

Voorbereiding

  • u mag de periode voorafgaand aan het onderzoek gewoon eten en drinken;
  • gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotions, olie of vette cremes op de huid van armen en benen;
  • de functie van de zenuwen hangt onder andere af van de temperatuur. Armen en benen moeten warm genoeg zijn om het onderzoek goed te kunnen beoordelen.  Hier kunt u zelf bij helpen door op weg naar de afspraak de armen en benen te  bedekken en op tijd te komen zodat u gelegenheid heeft om even op te warmen. Is de temperatuur nog te laag, dan zullen de onderzoekers de armen en/of benen van tevoren opwarmen met warm water of warmtekussens;
  • indien u bloedverdunners gebruikt, vertel dit dan aan de onderzoekers.

Het onderzoek
Het onderzoek wordt verricht door een speciaal opgeleide laborant, meestal samen met een neuroloog/klinisch neurofysioloog. Zij zullen de procedure nog eens uitleggen. Het onderzoek duurt 15 tot 90 minuten en kan bestaan uit een zenuwgeleidingsonderzoek, een spieronderzoek of de combinatie hiervan.

Tijdens het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit een zenuwgeleidingsonderzoek (neurografie) en/of een spieronderzoek (myografie).

Om de zenuwgeleiding te meten, wordt eerst de huid op een aantal plaatsen ontvet met een korrelige creme. De reactie van de zenuw of spier wordt hier gemeten met plakkers, kleine metalen plaatjes en/of ringetjes die op de huid zijn aangebracht en met draden verbonden aan het meetapparaat. Om de zenuw te prikkelen, worden op enkele plaatsen bij de zenuw elektrische schokjes gegeven. Dit kan even een vervelend gevoel zijn, maar is niet schadelijk voor de zenuw en ook verder ongevaarlijk voor u.

Om de spieractiviteit te onderzoeken, wordt gebruik gemaakt van een dunne naald elektrode, waarmee de spier wordt aangeprikt. Dit kan wat gevoelig zijn. Op aanwijzingen van de arts moet u de spier aanspannen of juist ontspannen. Bij dit onderzoek wordt de elektrische activiteit van de spier door het meetapparaat zowel in geluid omgezet als op beeld weergegeven.

Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden. U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid naar huis gaan of uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Beoordeling en uitslag
De neuroloog beoordeelt het onderzoek en bespreekt dit met u tijdens een vervolg- afspraak op de polikliniek, of stuurt de uitslag naar de aanvragend specialist.

Deze folder is bedoeld om u enige algemene informatie te geven over veel voorkomende neurologische aanvullende onderzoeken. Hieraan kunt u geen rechten ontlenen. De precieze uitvoering kan per ziekenhuis verschillen. Inhoudelijke en persoonlijke vragen kunt u het beste richten aan degene die dit onderzoek bij u heeft aangevraagd of dit onderzoek uitvoert.


Versie: Herziening, December 2015.