Patiëntenvoorlichting

Klinische Neurofysiologie - SSEP

NVN logo voor KNF folders.jpgKNF afbeelding logo.jpg

Somato Sensory Evoked Potential (SSEP)


Inleiding
Een SSEP is een klinisch neurofysiologisch onderzoek. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek ongeveer inhoudt. De procedure kan van ziekenhuis tot ziekenhuis enigszins verschillen, meestal kunt u in uw eigen ziekenhuis een informatiefolder verkrijgen.

Doel van het onderzoek
Het doel van een SSEP (de afkorting betekent Somato Sensory Evoked Potential) is het meten van de reactie van de hersenen en zenuwbanen, wanneer een gevoelszenuw door middel van elektrische schokjes wordt geprikkeld. Hierdoor wordt informatie verkregen over het functioneren van de zenuwen en bepaalde zenuwbanen in het ruggenmerg en de hersenen. Het onderzoek is dan ook bedoeld voor mensen met klachten die iets te maken (kunnen) hebben met een gestoorde doorgifte van gevoelsimpulsen naar de hersenen.

Ook kan de SSEP tijdens operaties aan de wervelkolom, het ruggenmerg of de grote bloedvaten gebruikt worden om de functie van het ruggenmerg te bewaken. De SSEP wordt daarnaast gebruikt voor de bepaling van de prognose bij mensen die een ernstige hersenbeschadiging hebben opgelopen door een circulatiestilstand bijvoorbeeld bij een reanimatie.

Voorbereiding

  • was uw haar de dag vóór het onderzoek grondig.
    Gebruik geen haarlak, -vet of -gel;
  • u mag de periode voorafgaand aan het onderzoek gewoon eten en drinken;
  • gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotions, olie of vette crèmes op de huid van armen en benen;
  • een geïmplanteerde pacemaker is meestal geen probleem. Vertel dit wel even aan de laborant.

Het onderzoek
Het onderzoek wordt verricht door een speciaal opgeleide laborant, die u de procedure nog eens zal uitleggen. Op de zenuw stimulatieplaats wordt de huid locaal ontvet met een korrelige crème. Wélke plaats(en) hangt af van de klachten en de vraagstelling van de dokter. Vaak is dit aan de pols of de enkel. De elektrische schokjes worden gegeven via op de huid geplakte metalen plaatjes (elektroden) die met draden vastzitten aan het stimulatie apparaat. Soms houdt de laborant met de hand het stimulatie apparaat op de huid.
Om te meten of de gevoelssignalen in de hersenen aankomen, wordt ook op een aantal plaatsen de hoofdhuid ontvet. Hier worden met geleidende pasta elektroden geplakt die met draden verbonden zijn met het meetapparaat. Om beter te kunnen vaststellen waar een eventueel probleem zit kunnen in het verloop tussen de zenuw en het hoofd nog extra meetelektroden geplakt worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn de onderrug, de schouder en/of de nek.
Het onderzoek duurt ongeveer 60 tot 90 minuten, maar dit kan langer zijn bij een uitgebreide vraagstelling van de aanvragende specialist.


Tijdens het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank of zit u in een stoel en wordt de zenuw gestimuleerd met een serie elektrische schokjes. Deze schokjes kunnen vervelend zijn maar dit is meestal wel goed te verdragen. De schokjes zijn niet schadelijk voor de onderzochte zenuwen. De bevindingen worden in een computer-programma opgeslagen en bewerkt.

Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden met water. U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid naar huis gaan of uw dagelijkse activiteiten hervatten.

Beoordeling en uitslag
De neuroloog beoordeelt het onderzoek en stuurt de uitslag naar de aanvragende specialist. Die bespreekt met u de bevindingen.


Deze folder is bedoeld om u enige algemene informatie te geven over veel voorkomende neurologische aanvullende onderzoeken. Hieraan kunt u geen rechten ontlenen. De precieze uitvoering kan per ziekenhuis verschillen. Inhoudelijke en persoonlijke vragen kunt u het beste richten aan degene die dit onderzoek bij u heeft aangevraagd of dit onderzoek uitvoert.


Versie: Herziening, 2.0 Augustus 2012.