menu (1)
icon_close_white
icon_close_white
icon_back_white_2
Path
icon_divider_white

Duurzaamheid

Duurzaamheid in de neurologische praktijk
Duurzaamheid is een thema dat in de gezondheidszorg, en dus ook binnen de neurologie, steeds hoger op de agenda staat. En dat is ook hard nodig. We zien dat klimaatverandering effect heeft op de gezondheid van mensen. Zo neemt de morbiditeit en mortaliteit toe door ondervoeding, watertekorten en bodem- en luchtvervuiling. Maar ook infectieziekten en respiratoire en psychische aandoeningen komen steeds vaker voor.

NVN richt zich op duurzame zorg
De zorgsector is een belangrijke vervuiler, verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de jaarlijkse CO2-uitstoot in Nederland. De NVN is zich sterk bewust van de noodzaak om bij te dragen aan het beperken van deze vervuiling en dus in te zetten op het leveren van duurzame zorg. Een belangrijke leidraad daarbij is de Green Deal Duurzame zorg voor een gezonde toekomst.

Verbeteropties neurologie
In december 2022 ondertekenden 100 partijen deze Green Deal 3.0, waaronder de Federatie Medisch Specialisten. Het bevat vijf doelen. We hebben daar een aantal concrete verbeteropties voor de neurologische praktijk aan gekoppeld.

Green teams neurologie
Zowel op lokaal als landelijk niveau zijn er verschillende werkgroepen duurzaamheid of ‘Green teams’ actief. De deelnemers delen hun ervaring met anderen en leren van projecten op andere afdelingen en in andere ziekenhuizen. Wij willen graag weten welke Green teams neurologie er al actief zijn. Kent u zo’n Green team neurologie? Laat het ons dan weten via vereniging@neurologie.nl.

Inspiratie
Wilt u een duurzaamheidsinitiatief opzetten in uw eigen ziekenhuis of op uw eigen afdeling, maar kan u wel wat inspiratie of hulp gebruiken? Op onderstaande websites vindt u meer informatie en voorbeelden van initiatieven:

Literatuur

Suggesties of vragen?
Heeft u suggesties voor duurzame oplossingen in de neurologische praktijk? Of heeft u vragen, bijvoorbeeld over de milieu-impact van de (neurologische) zorg of behandelingen? Mail dit aan ons , zodat we elkaar verder op weg kunnen helpen.

 

 

Het besloten deel van de website www.neurologie.nl is alleen toegankelijk voor leden van de NVN.

Bent u uw inloggegevens vergeten?
Vraag hier uw gegevens opnieuw op.

Heeft u problemen met inloggen?
Neem contact op met onze helpdesk.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Vraag uw DOC-Access inloggegevens aan.