Search
menu (1)
icon_close_white
icon_close_white
icon_back_white_2
Path
icon_divider_white

CU Ariëns Kappersprijs

Prof. dr. Cornelius Ubbo Ariëns Kappers (1877 – 1946) was een Nederlands medicus en neurologisch en neurowetenschappelijk onderzoeker. Ook was hij de grondlegger van het hersenonderzoek in Nederland. In 1908 werd hij de eerste directeur van het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek.

De CU Ariëns Kappersprijs reiken we tweejaarlijks uit aan de aios neurologie die, in die periode, het beste internationale artikel op het gebied van de klinische neurologie publiceerde.  Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 5.000.

CU Ariëns Kappersprijs 2023
In 2023 reiken we de CU Ariëns Kappersprijs niet uit. De beoordelingscommissie heeft de hiervoor ingezonden artikelen met interesse doorgenomen, maar is van mening dat ze niet de hoge kwaliteit hebben die deze prestigieuze prijs vraagt. In 2025 volgt opnieuw een oproep voor inzendingen om de prijs uit te reiken.

Wie komen er voor deze prijs in aanmerking?
Iedere aios neurologie die in de afgelopen twee jaar het beste artikel op het gebied van de klinische neurologie publiceerde in een internationaal peer-reviewed tijdschrift kan de CU Ariëns Kappersprijs winnen. De aios moet de eerste auteur van het betreffende artikel zijn èn moet lid zijn van de NVN.

Inzending
Inzending is mogelijk zowel door de auteur zelf als door derden.

Beoordelingscommissie
De commissie die de winnaar selecteert bestaat uit de hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Neurologie en Neurochirurgie, twee leden van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek Neurologie en twee leden van het bestuur van de NVN.

Meer informatie over de inzending en de beoordeling vindt u in het reglement.

CU Ariëns Kappersprijs 2021
In 2021 ging de CU Ariëns Kapperspijs naar Poldi Wilbrink voor het artikel ‘Safety and efficacy of occipital nerve stimulation for attack prevention in medically intractable chronic cluster headache (ICON): a randomised, double-blind, multicentre, phase 3, electrical dose-controlled trial’.

Eerdere winnaars van de CU Ariëns Kappersprijs
2021 – dr. L.A. Wilbrink
2019 – B.C. Stunnenberg
2017 – P.T.C. van Doormaal
2015 – A. Compter
2013 – S.M. Zinkstok
2011 – W.G. Leen
2009 – dr. K. Kuitwaard
2007 – dr. R. van Koningsveld
2005 – dr. N.C. Voermans
2003 – dr. S.E. Vermeer
2001 – dr. R.M.A. de Bie
1999 – dr. P.C.A.J. Vroomen
1997 – dr. G.W. van Dijk
1995 – dr. L.H. Visser

Het besloten deel van de website www.neurologie.nl is alleen toegankelijk voor leden van de NVN.

Bent u uw inloggegevens vergeten?
Vraag hier uw gegevens opnieuw op.

Heeft u problemen met inloggen?
Neem contact op met onze helpdesk.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Vraag uw DOC-Access inloggegevens aan.