Als zorgaanbieder moet u goed registreren welke zorg u heeft gegeven. Dat doet u op basis van diagnosebehandelcombinaties (dbc’s). Informatie over de dbc-systematiek vindt u onder andere:
- in de informatiekaart van de NZa;
- op de website van de NZa;
- in de registratiewijzer die de Federatie Medisch Specialisten heeft opgesteld met informatie over de toepassing van de beleidsregels en nadere regels van de NZa in de praktijk;
- in de registratiekaart met informatie over het openen van een dbc.
Medisch specialisten ervaren bij het registreren van behandelingen (dbc/dot) nog veel ruimte voor verschillen in interpretatie. De Federatie Medisch Specialisten werkt intensief samen met de ziekenhuizen, zorgverzekeraars en toezichthouder NZa om de huidige registratie- en declaratiesystematiek en bijbehorende registratieregels te vereenvoudigen. Lees meer over registreren
Wijziging dbc-systeem aanvragen
Zorgaanbieders, zorgverzekeraars, wetenschappelijke verenigingen, maar ook branchepartijen en de overheid kunnen bij de NZa een aanpassing in het dbc-systeem aanvragen. De NZa onderhoudt de dbc-systematiek en kijkt of het wijzigingsverzoek past binnen wet- en regelgeving en leidt tot de gewenste verbetering.
Heeft u een verzoek voor een wijziging in de dbc-systematiek? Neem dan contact op met de Beroepsbelangencommissie via vereniging@neurologie.nl. Houd er wel rekening mee dat gemiddeld 2 jaar duurt voor een aanvraag na goedkeuring daadwerkelijk leidt tot implementatie.