menu (1)
icon_close_white
icon_close_white
icon_back_white_2
Path
icon_divider_white

Multiple sclerose

De multiple sclerose registratie (MSR) is een kwaliteitsregistratie voor de chronische ziekte multiple sclerose (MS). Inmiddels zijn er 1370 patiënten in de database opgenomen (december 2021).

Webbased portal, dashboard en benchmark
De MSR bestaat uit een webbased portal. Daarin kan de behandelaar gegevens invoeren en kan een individuele patiënt patient reported outcome measurements (PROMs) invoeren. Daarnaast is er een dashboard waarop de ingevoerde gegevens inzichtelijk visueel worden weergegeven. Deelnemende neurologen, MS-verpleegkundigen en patiënten krijgen via de MSR inzicht in het ziektebeloop, relapses, MRI-uitslagen, redenen om te starten en te stoppen per MS-medicijn en de ervaren gezondheidstoestand van de individuele patiënt. Het is ook mogelijk om verschillende aspecten van de geleverde zorg te vergelijken met andere ziekenhuizen. Deze benchmark-functie houdt behandelaren scherp als het gaat om de behandelkeuzen die zij in overleg met de patiënt maken.

Clinical Audit Board
De Clinical Audit Board van de MSR bestaat uit vertegenwoordiging van de NVN, de Landelijke Vereniging van MS-verpleegkundigen en de MS Vereniging Nederland:

 • Brigit de Jong, voorzitter, neuroloog AUMC-locatie VUmc
 • Janet de Beukelaar, neuroloog Albert Schweitzer Ziekenhuis
 • Robert van den Bos, namens de MS Vereniging Nederland
 • Emmy Eggink, namens de Landelijke Vereniging voor MS-verpleegkundigen
 • Jeroen van Eijk, neuroloog Jeroen Bosch Ziekenhuis
 • Kitty Harrison, namens de Landelijke Vereniging voor MS-verpleegkundigen
 • Elske Hoitsma, neuroloog Alrijne Ziekenhuis
 • Jolijn Kragt, neuroloog Reinier de Graaf Gasthuis
 • Pam Molenaar, arts-onderzoeker
 • Eva Strijbis, neuroloog AUMC – locatie VUmc
 • Beatrijs Wokke, neuroloog ErasmusMC

Achtergrond
De NVN heeft de MSR in 2017 ontwikkeld, in samenwerking met MS-verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en de Multiple Sclerose Vereniging Nederland (MSVN). Aanleiding hiervoor was de wens van de MSVN en van ons om de vergoedingsvoorwaarden van fingolimod aan te passen. Het ministerie van VWS stelde hieraan de voorwaarde dat we de effecten van deze aanpassing zouden registreren. We hebben de registratie ondergebracht bij de Stichting Registratie Neurologie. De Stichting Informatie Voorziening Zorg (IVZ) verwerkt de data.

Nieuwsbrief
Met een nieuwsbrief houden wij u jaarlijks op de hoogte van de stand van zaken van de MSR.

Vragen of opmerkingen
Heeft u een vraag over het aanleveren van gegevens in de MS-registratie? Neem dan contact op met de servicedesk van IVZ via servicedesk-ms@sivz.nl of 030 – 63 58 248 (tussen 09.00 en 16.30 uur). Inhoudelijke vragen, aanmelden voor deelname, suggesties of opmerkingen over de MS-registratie ontvangen wij graag via vereniging@neurologie.nl.

 

Actueel

Direct naar:

TNN#1_2022_Cover

Bezoekadres

Postadres

Inschrijven

Domus Medica

Het bureau van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie bevindt zich op de vijfde verdieping van Domus Medica. Als u ons wilt bezoeken, moet u zich vooraf aanmelden.

Lid van:

logo_federatie_medisch_specialisten
Voor beoordeling van (neurologische) klachten kunt u terecht bij uw (huis)arts. Uw (huis)arts verwijst u zo nodig door naar een neuroloog. De NVN speelt hierin geen rol.

© 2022 Nederlandse Vereniging voor Neurologie

Het besloten deel van de website www.neurologie.nl is alleen toegankelijk voor leden van de NVN.

Bent u uw inloggegevens vergeten?
Vraag hier uw gegevens opnieuw op.

Heeft u problemen met inloggen?
Neem contact op met onze helpdesk.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Vraag uw DOC-Access inloggegevens aan.