Zoek
menu (1)
icon_close_white
icon_close_white
icon_back_white_2
Path
icon_divider_white

Kosten in kaart en doelmatigheidsprojecten

Kosten in kaart
De bekostiging van het Nederlandse zorgsysteem staat onder druk. De noodzaak om de zorgkosten te beteugelen wordt steeds urgenter. De VAAN ontwikkelde een kostenkaart Neurologie om een globaal inzicht te geven in de prijzen van veelvoorkomende behandelingen en onderzoeken, met als doel om kostenbewustzijn meer dagelijks onderwerp van gesprek te maken. Het zakkaartje is uitgedeeld tijdens de VAAN ALV in december 2022 en is nog verder verspreid in de klinieken. Als jij nog geen kaartje hebt: vraag je kliniekvertegenwoordiger. Onderstaand vind je ook de digitale versie, handig voor op je mobiel. Pak het er eens bij tijdens de ochtendoverdracht of het bespreken van je poli-patiënten.

Doelmatigheidsprojecten
Met de beschikbare middelen zo goed mogelijke zorg leveren. Dat is de kern van het thema doelmatigheid van zorg. Onderstaand vind je enkele voorbeelden van projecten/organisaties die zich met doelmatigheid bezigheden. Hier kan je inspiratie opdoen voor projecten die wellicht ook in jouw kliniek van toepassing zijn / te initiëren zijn.

Hix tips – handigheidjes voor het gebruik van Hix!
Slimmer gebruik van digitale systemen kan je een hoop levensplezier opleveren. Daarom deelden aios Ronald Bierings en Stefan Knapen al een tijdje tips in het gebruik van Hix rond via de nieuwsbrief van de neurologie in het LUMC.  Echter, veel meer mensen kunnen hier natuurlijk van profiteren! Daarom hebben zij nu alle tips gebundeld op hixtips.nl. Slimme snelteksten, sneltoetsen om radiologie plaatjes makkelijker te zien, maar ook wat basistips om niet eindeloos dezelfde kliks te doen. Benieuwd? Check hixtips.nl!

Doen of laten
Een landelijk programma dat zorgverleners en patiënten wil helpen bij het maken van een weloverwogen keuze of zorg gepast is bij deze patiënt. Doen of laten? stimuleert en ondersteunt zorgverleners met interventies om deze niet-gepaste zorg in hun eigen praktijk terug te dringen.

Bewustzijnsproject
In 2018 werkte Maastricht University in opdracht van het College Geneeskundige Specialismen aan het Bewustzijnsproject met als doel om AIOS op te leiden in het maken van doelmatige keuzes, voor optimale kwaliteit, tevreden patiënten en een betaalbare zorg. De voorbeelden en tools zijn terug te vinden via www.bewustzijnsproject.nl. Zie bijvoorbeeld de ‘Quickscan Doelmatigheid van zorg‘, ‘How-to Verwonder en Verbetertraject’ en ‘Kosten in kaart’. Door dit laatste project heeft de werkgroep Doelmatigheid van de VAAN zich laten inspireren, zie bovenstaand onderdeel ‘Kosten in kaart’.

Doelmatigheid van zorg, een onderscheidende competentie van toekomstig specialisten
De Onderwijs en Opleidingsregio Zuid Oost Nederland (OOR ZON)  heeft, ondersteund door diverse partijen in het veld, waaronder De Federatie Medisch Specialisten, CGS en het Ministerie van VWS, het thema ‘Doelmatigheid’ hoog op de agenda gezet als zijnde ‘Profielthema’. Voorbeelden van doelmatigheidsinitiatieven vind je op Doelmatigheidsinitiatieven | OORZON.

Zinnige zorg
Het zorginstituut Nederland werkt met verschillende partijen in de zorg samen om verbeteringen aan te brengen in verschillende zorgtrajecten. Vanuit de neurologie loopt bijvoorbeeld het project ‘Zinnige Zorg voor mensen met klachten vanuit de lage rug’.

Nieuwe voorbeelden
Heb je zelf een succesverhaal? Mail dit naar vaan@neurologie.nl om het toe te voegen aan dit overzicht en anderen te inspireren.

Het besloten deel van de website www.neurologie.nl is alleen toegankelijk voor leden van de NVN.

Bent u uw inloggegevens vergeten?
Vraag hier uw gegevens opnieuw op.

Heeft u problemen met inloggen?
Neem contact op met onze helpdesk.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Vraag uw DOC-Access inloggegevens aan.