Patiëntenvoorlichting

Epiduraal Hematoom

Het (traumatische) epidurale hematoom 

Wat is het?
De hersenen worden omgeven door 3 hersenvliezen (van buiten naar binnen): het harde hersenvlies (de dura mater), het spinnenwebvlies (de arachnoidea) en het zachte hersenvlies (de pia mater). Bij een epiduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) tussen het harde hersenvlies en het schedelbot. Epidurale hematomen ontstaan na een hoofdletsel, bijvoorbeeld na een val van de fiets of een harde klap tegen het hoofd. Epidurale hematomen gaan bijna altijd gepaard met een barst in de schedel ter plaatse.

Waar heb je last van?
Het hoofdletsel kan leiden tot bewusteloosheid, geheugenverlies, hoofdpijn, misselijkheid en/of braken. Na enige tijd verbeteren deze verschijnselen. Bij een epiduraal hematoom treedt, na het aanvankelijke herstel, binnen enkele uren een verslechtering op met toename van hoofdpijn, sufheid en bewusteloosheid. Er kunnen lokale uitvalverschijnselen ontstaan zoals een eenzijdig verwijde pupil of verlamming van arm of been. 

Wat is de oorzaak?
De oorzaak van het epiduraal hematoom  is een verscheuring van een slagader in de ruimte tussen het buitenste hersenvlies en het schedelbot na een hoofdletsel (illustratie 1). Er ontstaat ter plaatse een  bloeduitstorting die het onderliggende hersenweefsel verdringt en naar binnen duwt. Bij toename van de bloeduitstorting leidt dit binnen enkele uren tot bewusteloosheid en (soms onherstelbare) hersenschade.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Bij het vermoeden van een epiduraal hematoom wordt een CT scan (röntgenopname) van de hersenen verricht. De bloeduitstorting is daarbij te zien als een witte, lensvormige vlek tussen de hersenen en het schedelbot (illustratie 2). Op de CT scan kan ook de grootte van de bloeduitstorting worden bepaald en de mate van verdringing van onderliggende hersenstructuren. 

Wat kun je eraan doen?
Een epiduraal hematoom is een medische spoedsituatie. Patiënten met een epiduraal hematoom worden intensief gecontroleerd (o.a. de toestand van het bewustzijn, de pupilreacties en belangrijke lichaamsfuncties zoals bloeddruk en ademhaling) en er vindt overleg plaats met de neuroloog en/of neurochirurg. Er kan worden besloten tot operatie waarbij de neurochirurg een opening in het schedeldak maakt (trepanatie) om zo de bloeduitstorting te verwijderen en de bloeding tot stilstand te brengen. Bij tijdig ingrijpen kan het herstel voorspoedig zijn. Als de bloeding spontaan stopt, kan ook besloten worden het spontane herstel af te wachten.  

Meer weten?
Website van de Nederlandse vereniging voor Neurochirurgie: www.nvvn.org

Illustratie 1. Bij een epiduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting tussen het buitenste harde hersenvlies (de dura) en het schedelbot. Het schedelbot vertoont ter plaatse een barst waarbij een slagader is verscheurd en is gaan bloeden.

Illustratie 1. Bij een epiduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting tussen het buitenste harde hersenvlies (de dura) en het schedelbot. Het schedelbot vertoont ter plaatse een barst waarbij een slagader is verscheurd en is gaan bloeden.

Illustratie 2. Het epidurale hematoom afgebeeld op een CT scan van de hersenen.

Augustus 2012 / Update juni 2015 / update februari 2019