Search
  • Home
  • /
  • Nederlandse Vereniging voor Neurologie blij met vergoeding stamceltransplantatie
menu (1)
icon_close_white
icon_close_white
icon_back_white_2
Path
icon_divider_white
  • Home
  • /
  • Nederlandse Vereniging voor Neurologie blij met vergoeding stamceltransplantatie

Nederlandse Vereniging voor Neurologie blij met vergoeding stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie (AHSCT) wordt voor een specifieke groep MS-patiënten vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat laat het Zorginstituut vandaag weten. De Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) is verheugd en vindt het een belangrijk besluit voor MS-patiënten.

Voor een specifieke groep MS-patiënten is stamceltransplantatie voldoende bewezen effectieve zorg, oordeelt het Zorginstituut. Daarom komt deze groep vanaf 12 december 2022 in aanmerking voor vergoeding van deze behandeling uit het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om MS-patiënten met de variant RRMS, bij wie de ziekte zeer actief is, de meest effectieve medicatie niet aanslaat en die in korte tijd achteruit gaan. Dit zijn 10 tot 20 patiënten per jaar in Nederland.

Belangrijk besluit
De NVN heeft zich samen met de patiëntenvereniging ingezet om deze zorg in Nederland vergoed te krijgen. We zijn dan ook blij met dit besluit van het Zorginstituut. Neuroloog Joep Killestein van de MS-werkgroep van de NVN: ‘Dit is goed nieuws voor mensen met MS. We zijn ervan overtuigd dat stamceltransplantatie een effectieve behandeling is en uitkomst kan bieden aan patiënten bij wie hoog-effectieve MS-medicatie niet aanslaat. Alhoewel een kleine groep patiënten hiervoor in aanmerking komt, is het voor hen een belangrijk besluit dat deze behandeling nu ook in Nederland vergoed wordt.’

Kwaliteitsafspraken
Een multidisciplinair team overlegt welke MS-patiënten voor behandeling met stamceltherapie in aanmerking komen. In dit team zitten onder andere neurologen, een hematoloog en een neuroradioloog. Twee gespecialiseerde centra gaan de behandeling uitvoeren. Dit zijn het Amsterdam UMC en het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. De patiënten worden voor een periode van minimaal 5 jaar gevolgd. Daarin registreren en evalueren de behandelaren het effect van de stamceltransplantatie.

Op de website van Zorginstituut Nederland leest u het standpunt.

Het besloten deel van de website www.neurologie.nl is alleen toegankelijk voor leden van de NVN.

Bent u uw inloggegevens vergeten?
Vraag hier uw gegevens opnieuw op.

Heeft u problemen met inloggen?
Neem contact op met onze helpdesk.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Vraag uw DOC-Access inloggegevens aan.