- Next Generation Phenotyping in Essential Tremor (NG-PIET)
Vanuit Movement Disorders Groningen (UMCG) wordt onderzoek gedaan naar families met essentiële tremor. Immers: bij de helft van de patiënten met deze diagnose komt het trillen in de familie voor, maar het vinden van betrokken genen valt niet mee. Patiënten die met hun familie meedoen, worden klinisch en neurofysiologisch onderzocht en er wordt bloed afgenomen voor toekomstig genetisch onderzoek. Ook worden ze uitgenodigd voor een alcoholresponsiviteitstest. Indien u patiënten kent met een familiaire essentiële tremor die geïnteresseerd zijn om aan onderzoek mee te doen, dan kunt u hen bij de onderzoekers aanmelden, zijn krijgen dan verdere informatie.
- Next Move in Movement Disorders (NEMO)
Het innovatieve NEMO-onderzoek heeft als doel een computer aided diagnostic tool te ontwikkelen om verschillende hyperkinetische bewegingsstoornissen te herkennen. Hiervoor worden patiënten onderzocht met slimme 3D-camera’s, EMG, accelerometrie, en aanvullend ook MRI- en PET-scans van de hersenen. De inclusie van het onderzoek is goed op gang, maar men is nog op zoek naar patiënten met dystonie, myoclonus, en myoclonus-dystonie met klachten aan de armen. Een overnachting in het mooie Groningen kan voor de deelnemers worden georganiseerd. U kunt met de onderzoekers van Movement Disorders Groningen contact opnemen voor informatie, ook kunt u geïnteresseerde patiënten bij hen aanmelden.
- Effectiviteit DBS-behandeling bij Parkinson- en dementiepatiënten
Er komt nader onderzoek naar diepe hersenstimulatie voor motorische responsfluctuaties bij patiënten met de ziekte van Parkinson en Dementie. Momenteel zijn ernstige cognitieve stoornissen een contra-indicatie voor DBS-behandeling bij de ziekte van Parkinson. De wetenschappelijke onderbouwing hiervoor is echter zwak. Het hoofddoel van een onderzoek dat binnenkort zal starten, is dan ook om bij patiënten met Parkinson en dementie de effectiviteit van DBS-behandeling voor motorresponsfluctuaties te vergelijken met de best mogelijke orale medicamenteuze behandeling. Inclusie in het onderzoek zal mogelijk zijn vanaf februari 2021. (Joke Dijk, j.m.dijk@amc.uva.nl / Rob de Bie, r.m.debie@amc.uva.nl, Amsterdam UMC, locatie AMC)