menu (1)
icon_close_white
icon_close_white
icon_back_white_2
Path
icon_divider_white

Bewegingsstoornissen

  • Next Generation Phenotyping in Essential Tremor (NG-PIET)

Vanuit Movement Disorders Groningen (UMCG) wordt onderzoek gedaan naar families met essentiële tremor. Immers: bij de helft van de patiënten met deze diagnose komt het trillen in de familie voor, maar het vinden van betrokken genen valt niet mee. Patiënten die met hun familie meedoen, worden klinisch en neurofysiologisch onderzocht en er wordt bloed afgenomen voor toekomstig genetisch onderzoek. Ook worden ze uitgenodigd voor een alcoholresponsiviteitstest. Indien u patiënten kent met een familiaire essentiële tremor die geïnteresseerd zijn om aan onderzoek mee te doen, dan kunt u hen bij de onderzoekers aanmelden, zijn krijgen dan verdere informatie.

  • Next Move in Movement Disorders (NEMO)

Het innovatieve NEMO-onderzoek heeft als doel een computer aided diagnostic tool te ontwikkelen om verschillende hyperkinetische bewegingsstoornissen te herkennen. Hiervoor worden patiënten onderzocht met slimme 3D-camera’s, EMG, accelerometrie, en aanvullend ook MRI- en PET-scans van de hersenen. De inclusie van het onderzoek is goed op gang, maar men is nog op zoek naar patiënten met dystonie, myoclonus, en myoclonus-dystonie met klachten aan de armen. Een overnachting in het mooie Groningen kan voor de deelnemers worden georganiseerd. U kunt met de onderzoekers van Movement Disorders Groningen contact opnemen voor informatie, ook kunt u geïnteresseerde patiënten bij hen aanmelden.

  • Effectiviteit DBS-behandeling bij Parkinson- en dementiepatiënten

Er komt nader onderzoek naar diepe hersenstimulatie voor motorische responsfluctuaties bij patiënten met de ziekte van Parkinson en Dementie. Momenteel zijn ernstige cognitieve stoornissen een contra-indicatie voor DBS-behandeling bij de ziekte van Parkinson. De wetenschappelijke onderbouwing hiervoor is echter zwak. Het hoofddoel van een onderzoek dat binnenkort zal starten, is dan ook om bij patiënten met Parkinson en dementie de effectiviteit van DBS-behandeling voor motor­responsfluctuaties te vergelijken met de best mogelijke orale medicamenteuze behandeling. Inclusie in het onderzoek zal mogelijk zijn vanaf februari 2021. (Joke Dijk, j.m.dijk@amc.uva.nl / Rob de Bie, r.m.debie@amc.uva.nl, Amsterdam UMC, locatie AMC)

TNN#1_2022_Cover

Bezoekadres

Postadres

Inschrijven

Domus Medica

Het bureau van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie bevindt zich op de vijfde verdieping van Domus Medica. Als u ons wilt bezoeken, moet u zich vooraf aanmelden.

Lid van:

logo_federatie_medisch_specialisten
Voor beoordeling van (neurologische) klachten kunt u terecht bij uw (huis)arts. Uw (huis)arts verwijst u zo nodig door naar een neuroloog. De NVN speelt hierin geen rol.

© 2022 Nederlandse Vereniging voor Neurologie

Het besloten deel van de website www.neurologie.nl is alleen toegankelijk voor leden van de NVN.

Bent u uw inloggegevens vergeten?
Vraag hier uw gegevens opnieuw op.

Heeft u problemen met inloggen?
Neem contact op met onze helpdesk.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Vraag uw DOC-Access inloggegevens aan.